‘Kracht in en op Zuid’

Stijn van Leeuwen is oprichter en mede-eigenaar van vier ingenieursbureaus, maar het allergrootste plezier haalt hij uit sociaal ondernemerschap. Zijn Ondernemershuis-op-Zuid creëert betaald werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Oók binnen Feyenoord City.  

Geef Stijn van Leeuwen een lege loods van 2.500 vierkante meter en hij vult ‘m. Niet met interessante ideeën en filosofische vergezichten, maar met mensen die keihard werken. Die loods staat op de plek waar straks het nieuwe stadion van Feyenoord komt. Aan de IJzerwerkerkade, tegenover de Gamma en aan de oever van de Maas. In het toekomstige hart van Feyenoord City, dus.  

In die loods leeft Kaya zich nu al uit op hout en metaal. Een Turkse man van 41 jaar, voormalig crimineel en vastberaden om in zijn nieuwe leven te slagen als zelfstandig meubelmaker. Verderop houdt klanktherapeut Antoon praktijk. Puik Bouwcentrum en De Beroepentuin zijn hier vestigingen gestart om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden voor onder meer de bouw. Michel gaat watersportactiviteiten voor de wijk uitrollen. En Arie werkt vanuit de loods aan zijn droom: een pakketbezorgingsdienst op Zuid, gerund door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 


VAN KASSADAME NAAR MEDE-EIGENAAR 

Het concept van Ondernemershuis-op-Zuid? Telkens nieuwe startups beginnen, met elke keer nieuwe, verse ondernemers, om zo via betaalde werkgelegenheid social impact te bewerkstelligen. De IJzerwerkerkade is de derde vestiging. De eerste opende in 2017 aan de Brielselaan (Zuid), sinds januari is er een hout- en metaalhandel met werkplaats aan de Van Helmonstraat (West). Stijn hielp al ruim negentig mensen aan een betaalde baan, van wie zo’n zestig met een afstand tot de arbeidsmarkt of sterk onder niveau werkend.  

Enthousiast vertelt hij over een jonge vrouw met ingenieursdiploma, die hij achter de kassa vandaan haalde. Nu is ze een van de mede-eigenaren van zijn ingenieursbureau Ingenieurs-op-Zuid. Een “typisch gevalletje straatjongere” leidden Stijn en zijn team op tot monteur bij Vattenfall. ‘Met zijn eigen servicebus. Die jongen is tróts, dat wil je niet weten!’ Hoe Stijn dat voor elkaar krijgt? ‘We zetten een warme gemeenschap neer, waar mensen de erkenning voelen die ze daarvóór vaak misten. We coachen via learning on the job, motiveren en inspireren. Voor ons staat persoonlijke ontwikkeling gelijk aan onvoorspelbaar maar gegarandeerd succes.’ 


PUIK EN BEROEPENTUIN 

De huidige activiteiten aan de IJzerwerkerkade zijn het begin van iets mooiers en groters, zegt Stijn. Puik, zijn eigen hout- en metaalhandel met werkplaats, is volop in ontwikkeling. En ook De Beroepentuin is fors aan het opschalen. Ook komt er een circulaire werkplaats. Kom maar door met het restmateriaal van jullie bouwplaatsen, zegt Stijn tegen bouwbedrijf Heijmans. ‘Daar kunnen we nog wel wat moois mee.’ Hij gaat er ex-delinquente jongeren van De Nieuwe Kans bij betrekken. 


MEEBOUWEN AAN FEYENOORD CITY 

Stijn heeft nóg een samenwerking met Heijmans voor ogen. Het bedrijf heeft een groot tekort aan grondwerkers. Puik en De Beroepentuin gaan ze opleiden. Op een terrein in Kralingen, moet nog een paar kilometer aan kabels uit de grond. ‘Dat helpt Heijmans. En die jongens kunnen mooi oefenen.’ Het ultieme doel: dat deze zelfopgeleide vakmensen meehelpen aan de bouw van Feyenoord City. Of nee, bedenkt Stijn zich, eigenlijk is er iets nóg ultiemers. ‘Ook aan het project Hart van Zuid hebben door ons opgeleide mensen meegebouwd. Een van hen gaat wonen in een nieuwbouwappartement van dat project. Dat is het summum. Die persoon durfde daar een paar jaar geleden alleen maar van te dromen.’ 


DE KUIP VOL  

Sociale impact maken, dáár gaat het Stijn dus om. ‘Een essentieel onderdeel van gebiedsontwikkeling. De mens maakt het gebied. Ik wil graag een bijdrage leveren. Niet met anderhalve verkeersbegeleider, maar met duurzame werkgelegenheid. In 2030 wil ik met het Ondernemershuis De Kuip gevuld hebben met mensen die via ons betaald werk hebben gevonden. 50.000 mensen dus. Of 63.000, als we de capaciteit van het nieuwe stadion aanhouden. Of dat kan? Natuurlijk! Er zit zóveel kracht in en op Zuid. Uiteindelijk wil iedereen een betaalde baan. En uiteindelijk is er voor iedereen iets dat hij of zij goed kan. Met de juiste aanpak kun je ieders kracht ook daadwerkelijk benutten.’