De Kuip/Kuip park

ICONISCH SPORTEN EN WONEN

Je buigt voorover, legt hijgend je handen op je knieën. Na tien rondjes op de atletiekbaan vind je het genoeg. Je kijkt om je heen. Hoewel De Kuip geen voetbalstadion meer is maar een openbaar sportpark voor iedereen, voelt het alsof hier gisteren nog gevoetbald werd. Dat kan ook niet anders, gezien alle historie die hier geschreven is.  

Je hoeft je ogen niet eens dicht te doen om Dirk Kuyt weer na 37 seconden te zien scoren in de kampioenswedstrijd tegen Heracles. Op de plek waar een groep meisjes aan het verspringen is, zie je Coen Moulijn zijn kenmerkende dribbel inzetten. Binnendoor dreigen en hup, toch buitenom passeren. En daar, waar ooit de middenstip lag, stond je ooit mee te zingen tijdens een concert van Marco Borsato. 

Je loopt onder de tribunes door. Onder de tweede ring bevinden zich nu bijzondere, gewilde appartementen. In het Kuip Park, naast het Topsportcentrum, zie je mensen samenkomen. Gisteren waren hier nog de sportstudenten van het Albeda Collega aan het sporten. Nu worden hier kinderfeestjes gevierd en picknickkleden opengevouwen. In de verte klink het geroezemoes van dagjesmensen op De Strip. Misschien dat je er later vandaag even een biertje gaat drinken of een biosje gaat pakken. Maar eerst naar huis, aan de rand van het Kuip Park. Even het zweet van je lijf spoelen.  

FACTS & FIGURES 

  • Het gebied rond De Kuip/Kuip Park bestaat uit De Kuip, het zuidelijke deel van de Strip en de nieuwe woonwijk in het Kuip Park. Dit gebied is een driehoek gevormd door de Stadionweg, Olympiaweg en Coen Moulijnweg. 
  • 150 – Het aantal appartementen dat wordt gebouwd onder de tweede ring van De Kuip.  
  • De historische entree van De Kuip aan de Olympiaweg en de originele glas-in-lood-gevel worden gerestaureerd. 
  • 770 – Het aantal woningen in het Kuip Park.