Mallegatpark

GROENE OASE AAN DE OEVER VAN DE MAAS

Turen. Eindeloos turen. Vanaf de zuidoever van de Maas, de voetjes in het water. Turen in de verte, naar de Van Brienenoordbrug, waar de voertuigen van deze afstand wel speelgoedautootjes lijken. Naar de binnenvaartschepen die met hun volle laadruimen zorgen voor kleine golfjes die tegen je enkels klotsen. En naar het nieuwe stadion, dat met zijn fraaie ligging in de Maas de skyline van de stad verder heeft verfraaid. Vanuit je ooghoek zie je het horecapaviljoen, met zijn heerlijke plaatsjes in de zon.   

Je draait je om, naar de rest van het Mallegatpark. De twee historische gaskoepels blinken. Een jong gezin picknickt in de schaduw van een grote boom. Het enige geluid komt van groepjes jongens en meisjes uit de wijk. Op de plek waar voorheen auto’s langs raasden, spelen ze kraaiend van plezier een potje voetbal op het multifunctionele sportplein. Vanaf de balkons in de splinternieuwe woontoren kijkt een ouder echtpaar met een schuin oog toe, vanachter een kop koffie en een krant.  

Naast je springen drie studenten in zwembroek de Maas in. Je twijfelt even: zal ik hetzelfde doen? Dan spring je. Gewoon, omdat het kan. 

FACTS & FIGURES 

  • De historische gaskoepels krijgen mogelijk een publieke functie. 
  • 170 – Het aantal woningen in het Mallegatpark, met uitzicht over de rivier en het park. 
  • De ligweides kunnen worden gebruikt om te relaxen of picknicken. 
  • 40 – Het aantal touringcars dat bij wedstrijden en evenementen geparkeerd kan worden op het multifunctionele sportplein. Op andere momenten kan dit plein individueel of in groepsverband, in clubverband of spontaan worden gebruikt voor sport en spel.