Actueel Feyenoord City

Plattegrond en planning

In fases naar grootschalige gebiedsontwikkeling

Feyenoord City is een unieke en ingrijpende gebiedsontwikkeling, waarin de ambities van Feyenoord en de gemeente Rotterdam samensmelten. Het nieuwe stadion van Feyenoord is de aanjager van de totale gebiedsontwikkeling. Nadat in 2016 een eerste haalbaarheidsstudie werd gedaan, gaf de gemeenteraad van Rotterdam in mei 2017 toestemming voor de ontwikkeling van Feyenoord City.  

Feyenoord, Stadion Feijenoord en de gemeente hebben de handen ineengeslagen om deze grootschalige gebiedsontwikkeling te gaan realiseren. Dit heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas. Deze stichting is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Masterplan en de financiering ervan, maar ook voor onder meer het verplaatsen van bedrijven en het bouwrijp maken van de grond.  

Nadat in 2019 het door OMA ontwikkelde Masterplan werd opgeleverd, nam de gemeenteraad in december 2020 het bestemmingsplan aan. Het bestemmingsplan bepaalt welke ontwikkelingen er in het gebied plaats mogen vinden en wat en waar er gebouwd mag worden. Met de goedkeuring hiervan werd een belangrijke stap gezet op weg naar realisatie van Feyenoord City.  

Oplevering vanaf 2025

De ontwikkeling van Feyenoord City begon eind 2020 met de aftrap van het bouwproject Imagine. Op de hoek van de Laan op Zuid en 2e Rosestraat verrijst een beeldbepalend, stedelijk woongebouw, dat bestaat uit twee woontorens met 295 appartementen, penthouses, stadswoningen en commerciële ruimtes. 

Het is de start van een periode van tien tot vijftien jaar, waarin de totale gebiedsontwikkeling Feyenoord City door middel van een gefaseerde aanpak gerealiseerd wordt. Per fase worden verschillende deelgebieden ontwikkeld, die vanaf 2025 in fases worden opgeleverd.

FASE 1

Nieuw stadion, Waterfront, Stadskant (Rosestraat en Colosseumweg), Mallegatpark

FASE 2

De Kuip

FASE 3

De Strip, Kuip Park

FASE 4

Getijdenpark, De Veranda (parallel aan andere fases)