Stadskant

ADEMBENEMENDE ENTREE VAN FEYENOORD CITY 

Je tram schudt zachtjes heen en weer terwijl je voortsnelt over de Laan op Zuid. Je kijkt over je schouder. Hoe verder je richting het zuiden gaat, hoe kleiner de woontorens op de Wilhelminapier worden. Je draait terug. Daar, vóór je, komt nieuwe hoogbouw tevoorschijn. Gebouwen die met elke wielomwenteling van de tram een stukje groeien. Een stem klinkt. Halte Rosestraat. Je stapt uit.  

Recht voor je verrijst de urban bridge, die je als een brede, statige oprijlaan verwelkomt binnen Feyenoord City. Aan het eind daarvan zie je een groot plein, meters ‘opgetild’ boven de grond. Tussen winkels en woongebouwen krioelen mensen als mieren heen en weer. Sportend, winkelend, bijpratend op een bankje. Rechts zie je de Beijerlandselaan, met zijn diversiteit aan winkels en culturen. Je realiseert je meteen: hier komt alles samen. Verschillende culturen en belevingswerelden, een mix aan activiteiten, een bestaande wijk en nieuwbouw. 

Aan de andere kant trekt een eenvoudige maar daardoor niet minder elegante woontoren je aandacht. Daarachter steekt het nieuwe stadion van Feyenoord zijn hoofd hoog boven het maaiveld uit. Een geleidelijk breed oplopend voetpad nodigt je uit om een kijkje te gaan nemen. Voordat je het in de gaten hebt, begin je al te lopen.

FACTS & FIGURES 

  • Stadskant wordt een van de belangrijkste toegangspoorten tot Feyenoord City. De urban bridge maakt de verbinding van omliggende wijken en breder naar het Waterfront, het Nieuwe Stadion en de mooie groene, recreatieve en sportieve oever aan de Maas.
  • 800 – Het aantal woningen in dit deel van Feyenoord City.  
  • Het Varkenoordseviaduct wordt, met aan weerszijden de woongebouwen en de urban bridge meer onderdeel van de stad. Het wordt ingericht als een echte stadsboulevard met aantrekkelijke loop- en fietsroutes vanuit de aangrenzende wijken, gescheiden van het autoverkeer.
  • 80.000 – Het aantal vierkante meters dat ontwikkelgebied Stadskant omvat.